Apneea în somn este o tulburare potențial gravă a somnului, în care respirația se oprește și începe în mod repetat. Aceste episoade în care respirația se opreşte pot apărea de zeci de ori pe oră, fară ca tu să îţi dai seama. Dacă sforăi și te simți obosit chiar și după o noapte completă de somn, s-ar putea să suferi de apnee în somn.

Apneea apare atunci când mușchii din partea din spate a gâtului se relaxează prea mult în timpul somnului. Acest lucru permite țesuturilor din jurul gâtului să se închidă și să blocheze căile respiratorii.

Tipuri de apnee în somn

Apnee obstructivă de somn – forma mai frecventă care apare atunci când mușchii gâtului se relaxează

Apneea centrală a somnului – care apare atunci când creierul nu trimite semnale adecvate mușchilor care controlează respirația

Apnee în somn mixta – care apare atunci când cineva are atât apnee obstructivă de somn, cât și apnee centrală de somn

Simptome și riscuri

Simptomul clasic al sindromului de apnee în somn este somnolența în timpul zilei. Mulţi pacienţi confundă acest semn cu oboseala, însă este mai mult de atât. Este aceea senzaţie de pleoape grele din timpul zilei, acel moment când a rămâne treaz devine o provocare.

Somnolența excesivă în timpul zilei începe, de obicei, în timpul activităților simple (de exemplu, cititul sau privitul la televizor). Pe măsură ce severitatea apneei în somn creşte, pacienții încep să se simtă somnoroși în timpul activităților care necesită, în general, vigilență (de exemplu: școală, muncă, conducerea autovehiculului).

Somnolența excesivă în timpul zilei afectează 10 până la 33% dintre vârstnici, scriu cercetătorii, iar această problemă este adesea privită ca un rezultat normal al îmbătrânirii. Somnolenţa excesivă în timpul zilei, atunci când este asociată cu apneea în somn, poate crește semnificativ riscul de deces la persoanele în vârstă.

Studiile au arătat că persoanele care se confruntă cu acest simptom al apneei în somn au o incidență crescută a deficienței funcționale și a deficitelor cognitive.

Diagnosticare şi tratament

Toate persoanele care prezintă o stare de somnolenţă inexplicabilă în timpul zilei ar trebui să meargă la un consult de specialitate.

Diagnosticul de apnee în somn se pune în urma unui test care măsoară fluxul de aer, ritmul cardiac și alte activități din timpul somnului.

Unul dintre cele mai bune tratamente pentru apneea în somn este presiunea continuă pozitivă a căilor respiratorii (CPAP), un tratament care menține căile respiratorii pe toată durata somnului.

CPAP presupune purtarea unei măşti în timpul somnului, iar pentru mulţi dintre pacienţi acest lucru poate fi destul de incomod.

Secretul terapiei constă în alegerea măştii potrivite, iar pacienţii au posibilitatea să aleagă dintr-o gamă variată de produse.

Dacă doriţi să achiziţionaţi o mască CPAP, tot ce trebuie să faceţi este să intraţi pe site-ul nostru şi să accesaţi secţiunea Măşti. Acolo veţi găsi toate modelele disponibile, iar dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii, echipa noastră vă stă la dispoziţie.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *