Nu ştiţi prea multe despre apneea în somn? CPAP24 vă pune la dispoziţie toate informaţiile necesare în acest articol.

Cauzele apneei în somn!
Aflați câte tipuri de apnee în somn există și care sunt cauzele lor medicale. Cum provoacă obezitatea apnee în somn? Articolul include, de asemenea, modul în care fumatul, băutul și congestia nazală dăunează somnului.

Ce este apneea obstructivă in somn?
Apneea obstructivă in somn – cauze:
Obezitatea;
Congestiea nazală;
Fumatul, alcoolul, tratamentul pe baza de opioide;
Sănătatea mentală.

Ce este Apneea Centrală?
Apneea centrală – cauze:
Respiratia Cheyne-Stokes;
Altitudinea mare;
Tratamentul pe bază de opioide.

Care sunt principalele cauze ale apneei în somn?

Apneea în somn este o boală care poate agrava problemele cardiace existente și prezinta risc de deces pentru persoanele diagnosticate cu apnee, din cauza blocării complete a căilor respiratorii în timpul somnului. Apneea în somn este o boală gravă care trebuie tratată atunci când este diagnosticată. Acest lucru va reduce tensiunea arterială, va îmbunătăți calitatea vieţii și va oferi pacientului beneficii dincolo de un somn odihnitor. Obiectivul acestui articol este de a prezenta cauzele și simptomele apneei în somn, precum și factorii de risc. Care sunt cauzele apneei în somn? Cum ajunge o persoană să sufere de sindromul de apnea în somn?

Ce este apneea obstructivă in somn?

Apneea obstructivă în somn este o boală în care mușchii limbii, gâtului și căilor respiratorii se relaxează în timpul somnului și blochează parțial sau complet căile respiratorii. Apneea în somn provoacă pierderi de oxigen în sânge, care poate afecta creierul, inima și alte organe. Dacă este lăsată netratată, apneea în somn poate provoca moartea, atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Cel mai des folosit tratament pentru apneea obstructivă în somn este terapia CPAP. Terapia CPAP presupune utilizarea unui dispozitiv, care furnizează o presiune pozitiva prin intermediul unei măşti confortabile pe care pacientul o poartă în timpul nopţii, cunoscut sub numele de aparat CPAP (vezi detalii). Acesta deschide căile respiratorii și permite oxigenului să ajungă într-o cantitate suficientă în plămâni. Tratamentul CPAP înseamnă mai multă energie, scăderea tensiunii arteriale și o viață mai sănătoasă.

Ce cauzează apneea în somn?


Obezitatea
Persoanele care se luptă cu greutatea pot fi expuse riscului de a dezvolta apnee în somn. Potrivit revistei Ochsner Journal într-un articol intitulat Apneea obstructiva în somn: se estimează că 1 din 5 adulţi au această condiţie, iar aproape 85% fiind nediagnosticate. Această statistică reflectă gravitatea problemei legate de obezitate și cauzele apneei în somn.
Există câțiva factori de risc care favorizeaza aparitia apneei în somn, pentru care trebuie să vă faceți griji, precum obezitatea și greutatea peste medie. O persoană obeză poate avea mai multe țesuturi în căile respiratorii decât o persoană care are o greutate normală. În timpul nopții, când aceste țesuturi se relaxează, ele pot bloca complet căile aeriene.

Menţinerea la o greutate optima nu este importantă numai pentru bunăstarea fizică, ci poate ajuta şi la evitarea apariţiei apneei în somn. Obezitatea este principala cauză de aparitie a apneei in somn, iar atunci când este combinată cu alcoolul şi tratamentul pe baza de opioide poate duce la deces. Pierderea în greutate este o modalitate de a reduce apariţia apneei în somn in viaţa dumneavoastră şi de a reduce nevoia de terapie CPAP, care este în prezent cel mai bun mod de a trata apneea.

Terapia CPAP și pierderea în greutate pot reduce dimensiunea excesului de țesuturi care se găsesc la nivelul gâtului și pot deschide căile respiratorii, facilitând ca o persoană să obțină oxigenul de care are nevoie, pentru un somn mai odihnitor.

Unii oameni se nasc cu căile aeriene mai înguste faţă de normal. În aceste cazuri, căile aeriene înguste pot provoca blocaj cauzând apnee în somn. Terapia CPAP sau intervenţia chirurgicală pot fi o soluţie pentru a rezolva problemele în cazul în care ereditatea joacă un rol în apariţia acestor situaţii.

Congestiea nazală

Persoanele care au dificultăți în a respira pe nas, indiferent că este ceva genetic sau datorită unei răceli sau alergii, acestea pot duce la apariţia apneei în somn. Congestia nazală este o modalitate de a dezvolta apnee în somn. Acest lucru este valabil mai ales dacă respirați pe nas în timpul nopții.

Terapia CPAP utilizează presiunea aerului pentru a deschide căile respiratorii și pentru a permite utilizatorului să respire în timpul nopții.

Fumatul, alcoolul și tratamentul pe baza de opioide


Fumatul, alcoolul și tratamentul pe baza de opioide pot agrava apneea în somn.
Substanțe precum alcoolul și medicamentele sedative pot determina căile respiratorii să se relaxeze la o dimensiune anormala în timpul somnului și, cel puțin, să provoace sforăit. Fumatul afectează omul în mod diferit decât alcoolul și alte medicamente. Fumatul poate provoca inflamația gâtului. De asemenea, fumătorii produc cantități mai mari de mucus și fluide sinusale.

Această inflamație poate dauna țesutului din căile respiratorii să se extindă și să blocheze parțial căile respiratorii. Aceste cauze pot afecta somnul si cauza apnee în somn, chiar și în cazul persoanelor care nu sunt obeze. Dacă dvs. sau partenerul de viaţă observați că sforăiţi excesiv în timp ce dormiți și nu sunteți supraponderali, poate că merită să vă întrebați dacă ar putea fi altceva.

Sănătatea mintală: un factor de risc ce trebuie urmărit

Un studiu efectuat în anul 2016 a identificat persoanele ce suferă de psihoză ca fiind în pericol pentru dezvoltarea apneei în somn. Persoanele care au probleme de sănătate mintală iau uneori medicamente ce pot relaxa mușchii gâtului, aceasta putând reprezenta o cauză de aparitie a apneei în somn.
Unele medicamente cauzează și creșterea în greutate, ceea ce poate conduce la apariţia apneei în somn. Articolul mai menționează că unele persoane cu probleme de sănătate mintală consumă excesiv alcool sau fumează, acești factori de risc contribuie la creşterea numarului de persoane care suferă de apnee în somn.

Ce este Apneea Centrală?

Apneea centrală este diferită de apneea obstructivă in somn (pe care am acoperit-o în secțiunea de mai sus). Spre deosebire de apneea obstructivă în somn, în cazul apneei centrale căile respiratorii nu sunt blocate,dar creierul nu mai transmite semnale corespunzătoare muşchilor implicaţi în respiraţie.

Apneea centrală este mai puțin frecventă decât apneea obstructivă în somn, este o afecțiune rară, reprezentând mai puțin de 5% din cazurile de apnee în somn iar tratarea acesteia se face diferit, prin utilizarea dispozitivelor BiPAP.

Respiratia Cheyne-Stokes

Respiratia Cheyne-Stokes reprezinta un tipar de respiratie caracterizat prin perioade de hiperpnee (creștere a amplitudinii și ritmului respirației) care alterneaza cu perioade scurte de apnee. Acest tipar poate sa apara in mod normal la pacientii cu afectiuni cardiace sau pulmonare. In general indica o presiune intracraniana crescuta din cauza unei leziuni cerebrale profunde, sau de o tulburare metabolica la nivelul creierului. De fapt, respiratia Cheyne-Stokes se regăsește, de obicei, la pacienții cu probleme cardiace grave. Daca sesizati ca aveti aceste simptome, consultaţi medicl somnolog.

Altitudinea mare

Deplasările în regiuni montane, la altitudine mare, pot avea uneori si un impact respirator. Destinațiile la înaltă altitudine au un conținut de oxigen mai mic decât locațiile din apropierea nivelului mării. Modificarea altitudinii poate reprezenta un risc pentru persoanele care prezinta factori de risc pentru apneea centrală.

Tratamentul cu opioide (o clasă de medicamente care includ substanțe chimice heterogene naturale și sintetice înrudite cu morfina)

Pacienții care se află pe un regim de tratament pot constata că anumite opioide determină respirația să devină neregulată sau să se oprească în timpul somnului. Acest lucru cauzează apneea centrală în somn. Utilizarea pe termen lung a opiaceelor poate fi dăunătoare întregului corp. Dacă credeți că este posibil să prezentați apnee în somn ca urmare a utilizării unui tratament cu opioide, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră.

Concluzie

Apneea în somn este o afecțiune care produce efecte pe termen lung şi poate favoriza apariţia unor complicaţii cu risc crescut sau cu agravarea unora deja existente.

Dintre toţi factorii de risc şi cauzele apneei în somn, cel mai răspândit factor de risc îl reprezintă obezitatea. Menținerea unei greutăți sănătoase este importantă din mai multe motive, dar este extrem de utilă în reducerea sau eliminarea apariţiei apneei în somn.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *