Apneea în somn – SAS – este o afecțiune comună în care respirația se oprește în mod repetat pe o durată de 10 secunde sau mai mult în timpul somnului.

Afecţiunea are ca rezultat scăderea oxigenului în sânge și poate trezi pacientul pe perioade scurte, pe tot parcursul nopții.

Apneea în somn şi obezitatea

Cauzele apneei în somn sunt multiple. La adulţi, una dintre cele mai frecvente cauze este excesul de greutate.  La persoanele obeze, depozitele de grăsime din tractul respirator superior îngustează căile respiratorii, provocând episoade hipoxice şi apneice, ducând în final la apnee în somn.

Pe de o parte, greutatea excesivă poate duce la probleme de respirație în timpul somnului. Pe de alta, o persoană care nu este obeză, dar cu o tulburare de respirație a somnului netratată, poate să ia în greutate.

Schimbarea stilului de viaţă

Studiile au demonstrat că obezitatea crește riscurile dezvoltării SAS și că pierderea în greutate poate contribui la reducerea riscului de apnee în somn.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că o creștere în greutate poate determina acumularea de grăsime în zona gâtului, obstrucționând respirația și conducând la apnee în somn. Din acest motiv, pierderea în greutate este una dintre primele schimbări în stilul de viață pe care medicii le recomandă atunci când tratează SAS. Pierderea a 10% din greutatea corpului poate îmbunătăți semnificativ starea sau poate scăpa complet pacientul de apnee în somn.

Apneea în somn, tratament

Sindromul apneei în somn este adesea tratat cu terapie continuă pozitivă a presiunii căilor respiratorii (CPAP), care este considerat „standardul de aur” al tratamentului apneei în somn.

CPAP folosește fluxul de aer pentru a menține căile respiratorii deschise în timpul somnului. Având în vedere că între obezitate şi apneea în somn există o legătură strânsă, un tratament cu adevărat eficient poate necesita o abordare mai largă. Un studiu din 2012, publicat în Respirology, menţionează: „o dietă sănătoasă și modificări adecvate ale stilului de viață (…) sunt la fel de importante ca tratamentul CPAP în managementul holistic al SAS”.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *