Sindromul de apnee în somn (SAS) este o afecțiune a căilor respiratorii, în care respirația se întrerupe repetitiv în timpul nopții. Cele mai întâlnite simptome sunt sforăitul și oprirea bruscă a respirației. SAS afectează și femeile, iar riscul de apariție crește în rândul celor supraponderale și al acelor aflate la menopauză. Fără un tratament adecvat, sindromul de apnee în somn duce la complicații severe.

Complicații frecvente ale apneei în somn

Bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente complicații întâlnite la pacienții diagnosticați cu sindromul de apnee în somn. Scăderea bruscă a oxigenului din sânge în timpul apneei în somn crește tensiunea arterială și solicită mai mult sistemul cardiovascular. Studiile arată că hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă și boala coroniană ischemică sunt strâns legate de sindromul de apnee în somn.

O altă complicație care apare la pacienții cu sindrom de apnee în somn este glaucomul. Un studiu realizat în clinica Mayo din Statele Unite arată că 27% din bolnavii cu sindromul apneei în somn suferă și de glaucom. Studiul a fost realizat pe 100 de persoane, iar rezultatele au fost interpretate după ce toți participanții au fost supuși testului de polisomnografie, investigație prin care se pune diagnosticul de apnee în somn.

Diabetul și tulburările metabolice

Diabetul de tip 2 este și el considerat o complicație a apneei în somn. Specialiștii susțin că persoanele cu acest sindrom au un risc crescut de a dezvolta rezistență la insulină și de apariție a diabetului zaharat de tip II.  Deoarece obezitatea este una din principalele cauze de apariție ale SAS, s-a constat că un procent seminificativ dintre bolnavi suferă și de complicații metabolice. Astfel, sindromul metabolic este o altă complicație care apare la pacienții diagnosticați cu SAS.

Sindromul apneei în somn, complicații neurologice

Lipsa oxigenării corespunzătoare în timpul somnului provoacă modificări neurologice. Astfel, tulburările de memorie, somnolența excesivă sau scăderea capacității de concentrare sunt asociate cu sindromul apneei în somn.  Din cauza deprivării de somn, pacienții cu sindromul de apnee în somn ajung să sufere de depresie. 

Tratament pentru apneea în somn

Cel mai eficient tratament în cazul diagnosticului de sindrom de apnee în somn este terapia CPAP. Deși rezultatele sunt garantate, un procent de 15% dintre pacienții diagnosticați nu urmează un tratament CPAP – Continuous Positive Airways Pressure. Terapia CPAP asigură un flux de aer continuu pe timpul nopții și îi permite pacientului să respire normal, fără întreruperi. Această formă de terapie presupune purtarea unei măști nazale sau oronazale în timpul somnului, mască ce va fi conectată la un dispozitiv CPAP. Dispozitivele sunt de mai multe feluri, și anume CPAP, APAP și BiPAP. Astfel, pacientul poate alege dispozitivul potrivit nevoilor sale.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *