Sindromul de apnee în somn este o tulburare a somnului ce se manifestă prin opriri repetate ale respirației în timpul somnului, fiecare cu o durată de minimum 10 secunde. Sforăitul este cel mai frecvent simptom al apneei în somn, motiv pentru care nu este tras un semnal de alarmă atunci când apare. Majoritatea pacienților diagnosticați cu sindromul de apnee în somn sunt bărbați sau persoane cu vârstă medie ori vârstnici. Femeile sunt și ele diagnosticate cu sindromul de apnee în somn, însă ceva mai rar decât bărbații.

Apnee în somn sau sforăit, cum ne dăm seama

Apneea în somn se manifestă atât prin simptome nocturne – sforăit puternic, somn agitat, transpirații nocturne, cât și simptome diurne – somnolență excesivă în timpul zilei, tulburări de memorie și atenție, oboseală, anxietate și chiar stări de depresie.

Sforăitul este zgomotul care apare în timpul nopții în urma vibrațiilor excesive produse de „omuleț”. Ca în cazul apneei în somn, sforăitul este comun în rândul populației de vârstă medie, mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 45 de ani.  Pe lângă zgomot, sforăitul mai poate fi însoțit de bătăi neregulate ale inimii, gât uscat sau tensiune arterială ridicată. Sforăitul poate să apară atunci când poziția de somn este nefavorabilă, pe fondul oboselii sau al consumului de alcool.

Metode de diagnosticare

Metoda de diagnosticare a patologiei somnului este polisomnografia. Pacientul va dormi cu un polisomnograf ce înregistrează fluxul de aer nasobucal, nivelul oxigenului din sânge, poziția corpului și sforăitul. Medicul interpretează rezultatul și recomandă tratamentul adecvat.

Cel mai eficient tratament în cazul sindromului de apnee în somn este terapia CPAP. Cu ajutorul CPAP este furnizată o presiune continuă în căile respiratorii împiedicând, astfel, întreruperea respirației în timpul somnului.

Tipuri de dispozitive CPAP

CPAP – sunt dispozitivele care furnizează o presiune constantă în timpul nopții, presiune care este stabilită de către medic.

APAP – transmit o presiune variabilă, adică o presiune minimă atunci când pacientul este treaz, iar în momentul în care acesta adoarme și dispozitivul înregistrează întreruperi ale respirației, crește presiunea automat, restabilind fluxul de oxigen necesar pentru o respirație constantă.

BiPAP – au două niveluri de presiune pentru a evita barotrauma. Acestea eliberează un nivel mai mare de presiune pentru inspir și un nivel redus pentru expir.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *