Curăţarea dispozitivului CPAP, în interior, se face doar de către service-uri specializate şi, obligatoriu, acreditate de către ministerul sănătăţii (www.servicemed.ro), utilizatorul putând curăţa următoarele componente:

  • Masca;
  • Furtunul;
  • Filtrul;
  • Umidificatorul.

Dispozitivul CPAP vă ajută să respirați mai bine, prin urmare este foarte important să curăţaţi periodic şi corespunzător componentele acestuia. Menţineţi curate componentele enumerate mai sus pentru a respira un aer curat şi pentru ca terapia dumneavoastră să funcţioneze cât mai eficient!

Curăţarea măştii CPAP

Curăţarea măştii CPAP este foarte importantă pentru o funcţionare adecvată şi trebuie realizată în mod regulat pentru a asigura creşterea duratei de viaţă a acesteia.

Motivele pentru care trebuie să curăţaţi masca: prezenţa germenilor, bacteriilor şi a uleiurilor naturale.

O mască trebuie curăţată zilnic sau cel mult la două zile datorită faptului că după o noapte de utilizare se pot strânge diverse bacterii şi germeni pe aceasta.

Curăţarea este extrem de importantă în cazul în care sunteţi răcit deoarece germenii pot persista.

Un alt motiv este producţia mare de uleiuri naturale, protectoare, secretate de glandele sebacee, acestea se acumulează pe mască şi pot duce la pierederea/ slăbirea etanșeității.

Şi nu în cele din urmă acumularea substanţelor chimice (creme,loţiuni hidratante etc)  la nivelul pielei pot duce la degradarea măştii sau la slăbirea etanșeității.

Cum vă curăţaţi masca?

  • Deconectaţi masca de la dispozitiv;
  • Detaşaţi hamul de la mască;
  • Curăţaţi fiecare parte a măştii;
  • Spălaţi cu apă călduță ( 30 ˚C) şi săpun diluat;
  • Clătiţi foarte bine cu apă călduță ( 30 ˚C) pentru a elimina orice rest de săpun;
  • Nu folosiţi soluţii de curăţare ce conţin înălbitor sau amoniac;
  • Nu folosiţi oţet, acesta este acid şi poate duce la deteriorarea măştii;
  • Lăsaţi masca şi componentele să se usuce bine înainte de utilizare;
  • Nu expuneţi masca la lumina directă a soarelui.

Curăţarea regulată a măştii este esenţială pentru o bună funcţionare şi pentru a creşte durata de viaţă a acesteia.

O mască murdară poate cauza iritaţie cutanată!

Din motive de igienă măştile nu se dau de la un pacient la altul!

Înlocuiţi masca dacă observaţi fisuri,scurgeri sau decolorări excesive!

Curăţarea furtunului CPAP

Curăţarea furtunului CPAP trebuie realizată în mod regulat, în caz contrar puteţi fi expus la bacterii. Un furtun CPAP murdar poate fi un mediu favorabil pentru reproducerea bacteriilor sau a altor microbi. Utilizaţi apă călduță ( 30 ˚C) şi un detergent diluat pentru a spăla interiorul acestuia. Clătiţi foarte bine, scuturaţi-l pentru a îndepărta apa în exces şi lăsaţi-l să se usuce la aer pentru a evita deteriorarea dispozitivului, deteriorarea putând fi cauzată de pătrunderea apei din furtun în dispozitivul CPAP. Nu expuneţi furtunul la razele soarelui!

Nu uitaţi că tubul CPAP este o componentă importantă a terapiei, acesta asigură transportul aerului în mască/în nas şi /sau  gură. Curățarea furtunului CPAP trebuie efectuată săptămânal sau chiar mai des.

Curăţarea filtrului


Probabil că ştiţi deja că există 2 tipuri de filtre, unul este negru şi al doilea este alb. Filtrul alb este de unică folosinţă, util pentru filtrarea particulelor fine şi NU se curăţă, se înlocuieşte când este murdar. Se recomandă înlocuirea acestuia la fiecare 30 de zile!

Filtrul negru se curăţă cu apă călduță ( 30 ˚C) şi detergent diluat, se clăteşte bine şi se lasă la uscat, ferit de razele soarelui. Dacă filtrul este deteriorat este necesară înlocuirea lui. Se  recomandată înlocuirea filtrului la fiecare 2 luni.

Ce se poate întâmpla dacă filtrele sunt murdare?

În acest caz dispozitivul va funcţiona mai greu, este posibil să producă zgomot şi poate avea o temperatură mai ridicată. Filtrarea corectă a aerului este importantă pentru sănătatea pacientului și protejarea dispozitivului împotriva deteriorării.

 

Curăţarea umidificatorului



Lăsaţi dispozitivul să se răcească 10 minute după care scoateţi rezervorul din suport. Spălaţi piesele cu apă călduță ( 30 ˚C) şi detergent diluat. Asiguraţi-vă că l-aţi clătit bine şi lăsaţi-l la uscat, ferit de razele soarelui.

Curățați rezervorul zilnic. Pentru a curăţa suprafaţa dispozitivului utilizaţi o lavetă moale şi umedă.

Verificaţi starea rezervorului de apă lunar şi înlocuiți-l dacă este deteriorat.

 

În cazul în care componentele CPAP nu sunt curăţate periodic, puteţi întâmpina următoarele probleme: îmbolnăvire, scăderea eficienţei terapiei, piele iritată şi miros neplăcut!

 

 


2 comentarii

Mura Ciobanu · 21 mai 2019 la 11:55

Buna ziua.Doresc sa achizitionez un astfel de dispozitiv cpap si ma intereseaza daca este sau nu compensat de Casa de Asigurari de Sanatate.

    cpap24 · 12 iunie 2019 la 7:45

    Buna ziua,

    Acest tip de dispozitiv nu este decontat de CAS. Pentru mai multe informatii ne puteti contacta la numarul de telefon 0755 024 024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *