Sindromul de apnee în somn (SAS) este o afecțiune caracterizată prin pauze ale respirației în timpul somnului ce pot dura câteva secunde. Aceste opriri ale respirației pot determina scăderea nivelului de oxigen din sânge, fapt ce are consecințe severe. Această formă de tulburare a somnului apare la copiii de toate vârstele, de la nou-născuți la adolescenți.
Când apare apneea în somn la copii
Apneea în somn apare, de regulă, atunci când există o inflamare a amigdalelor sau a polipilor nazali. Specialiștii de la Academia Americană de Pediatrie (AAP) explică, astfel, de ce sindromul de apnee în somn este mai intâlnit la copiii cu vârste cuprinse între doi și șase ani. Alte cauze ale apariției sunt supraponderalitatea și malformațiile congenitale, cum ar fi sindromul Down.
Apneea în somn la copii, simptome
Simptomele apneei în somn la copii nu sunt la fel de evidente ca în cazul adulților, însă cel mai frecvent este sforăitul.
Printre simptome regăsim:
• transpirații excesive în timpul nopții
• enurezis – urinări nocturne, în pat
• somn agitat
• coșmaruri și insomnii
• respirație zgomotoasă
Polisomnografia, metoda cea mai eficientă de testare
Atunci când copilul prezintă simptomatologia de mai sus este necesar să fie evaluat de către un medic pediatru specialist în tulburări ale somnului. Polisomnografia este metoda de testare în urma căreia se va pune diagnosticul de apnee în somn. În timpul investigației sunt monitorizate mișcările oculare, tiparele de respirație, nivelul de oxigen din sânge,tensiunea arterială, sforăitul și pozițiile de somn.
Cum tratam apneea în somn la copii
După confirmarea diagnosticului, medicul specialist indică forma de tratament pe care copilul trebuie să o urmeze. În cazul copiilor se începe cu tratarea cauzei apneei în somn. Dacă, de exemplu, amigdalele inflamate sunt cauza apneei, acestea vor fi îndepărtate chirurgical. La fel se procedează și în cazul polipilor nazali.
Atunci când avem o cauză ce nu poate fi tratataăchirurgical se recomandă terapia CPAP. Această formă de terapie presupune aplicarea unei presiuni pozitive continue la nivelul căilor respiratorii, facilitând respirația. CPAP ajută la menținera căilor aeriene deschise în timpul somnului. Este cea mai eficientă terapie pentru pacienții diagnosticați cu apnee în somn, adulți și copii deopotrivă.
0 comentarii