Articolul abordează subiectul apneei în somn şi al legăturii acesteia cu riscul accidentelor rutiere din diferite unghiuri: definirea apneei, cum influențează procesul de conducere, ce spun studiile, cum pot fi evitate catastrofele rutiere de cei care sunt diagnosticați cu apnee, de ce șoferii camioanelor de transport rutier prezintă un risc mai mare și cum putem trata apneea pentru a reduce riscurile accidentelor rutiere.

Ce este apneea în somn?

Apneea în somn este o afecțiune a aparatului respirator ce se caracterizează în termeni simpli prin lipsa respirației. Mai precis, mușchii faringelui din spatele și din părțile laterale ale gâtului se relaxează, iar în acele momente căile respiratorii sunt blocate de la minimum 10 secunde până la câteva minute, până când creierul se activează și pune din nou mușchii în mișcare. Astfel, aceste perioade de apnee duc la un somn neodihnitor și pot conduce la accidente la locul de muncă sau în timpul condusului.

Cum influențează apneea procesul de conducere?

Cum influențează apneea procesul de conducere?

De multe ori, cei ce suferă de apnee în somn nu își dau seama de gravitatea acesteia. Trebuie să cunoașteți faptul că există o legătură puternică între apneea în somn și puterea de concentrare, un somn necorespunzător asociat cu apneea în somn provoacă somnolență în timpul zilei și astfel, procesul de conducere poate fi afectat. Sunt și cazuri în care somnolența nu este prezentă, dar sunt afectate în mod semnificativ respectivele persoane.Aceste cazuri trebuie evaluate individual.

Probabil că o să vă puneți următoarea întrebare: Pot să conduc în continuare dacă am apnee în somn? Răspunsul poate să difere de la caz la caz, în funcție de gravitatea apneei. Dacă suferiți de apnee, luați legătura cu un medic somnolog și urmați tratamentul prescris.

Vă recomandăm să aveți pe cineva lângă dumneavoastră, în mașină, pentru a evita să adormiți la volan. Urmați această recomandare până în momentul în care sunteți sigur că tratamentul prescris este cu succes.

Rețineți că apneea în somn este o afecțiune gravă, şi că poate pune viața în pericol. Aceasta nu trebuie ignorată și nu se recomandă autotratamentul. Un șofer cu apnee în somn netratată crește considerabil probabilitatea de a produce un accident rutier! A conduce înseamnă a rămâne atent în permanență și a reacționa cât mai rapid la condițiile și situațiile în continuă schimbare, iar o apnee netratată devine un inamic al condusului ce poate avea un rezultat fatal.

De-a lungul timpului s-au efectuat diverse cercetări şi studii pentru a se stabili ce legătură există între apnee și accidentele rutiere.

Oamenii de știință au dovedit că persoanele cu apnee în somn au un risc crescut de a provoca accidente auto.

România se situează pe locul 10 în topul accidentelor rutiere produse pe fondul ațipirii la volan.  În România, se estimează că sunt 550 000 adulți ce suferă de sindromul de apnee în somn.

Administrația Americană a traficului pe autostradă a estimat că aproape 100 de mii dintre accidentele rutiere anuale raportate implică somnolența și oboseala ca principalele cauze determinante. Apneea obstructivă în somn și insomnia sunt principalele tulburări de somn implicate în generarea accidentelor rutiere.

Persoanele cu apnee în somn netratată prezintă un risc  de 7 ori mai mare de a adormi la volan și de a provoca un accident rutier, comparativ cu persoanele care nu suferă de apnee în somn sau care se tratează corespunzător.

Sunt cazuri în care persoanele ce suferă de apnee în somn nu adorm niciodată la volan, dar asta nu înseamnă că riscul unei coliziuni dispare. Persoanele cu apnee în somn pot prezenta dificultăți de focalizare, clipesc mai frecvent, apare senzația de pleoape grele și gânduri rătăcite. Acestea sunt câteva simptome ce pot duce la un accident periculos fără a adormi/ațipi la volan.

Comisia Națională a Cercetatorilor Disfuncțiilor Somnului a estimat că somnolența poate fi implicată în 36% din accidentele fatale și în 42-54% din toate accidentele. Dacă vreți să evitați dezastrele rutiere, TRATAȚI APNEEA ÎN SOMN!

Tratament apnee in somn

Utilizarea unui dispozitiv CPAP/APAP/BIPAP reprezintă cea mai bună metodă de a controla apneea în somn. Luați legătura cu un medic somnolog pentru a vă prescrie un tratament adecvat. Echipa noastră vă poate ajuta cu o serie de dispozitive medicale pentru tratarea apneei, vă punem la dispoziție diverse modele pliate pe nevoile dumneavoastră. Dispozitivele sunt mici, ușor de folosit, pot fi alimentate la bricheta mașinii cu ajutorul unui alimentator auto.

Mai multe studii au arătat că riscul accidentelor la autovehicule scade odată ce pacienții cu apnee în somn sunt tratați adecvat cu terapia CPAP.

Știați că pacienții cu apnee în somn care utilizează terapia CPAP au avut o reducere de 70% a riscului unui accident în timpul conducerii?

Șoferii de camion prezintă un risc mai mare de a fi expuși unui accident rutier!

Potrivit cercetărilor în domeniu, aproape o treime din șoferii de camioane au apnee în somn ușoară până la moderată. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea șoferilor de camioane sunt bărbați, supraponderali din cauza ocupației lor sedentare, iar aceștia își subevaluează simptomele din teama de a nu-și pierde locul de muncă.

În concluzie, vă recomandăm să tratați corespunzator apneea, netratată aceasta poate să crească riscul unui accident rutier (în cazul în care sunteți la volan), crește riscul de a dezvolta diverse afecțiuni cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat și hipertensiunea arterială.

Pentru informații suplimentare, specialiștii noștri vă stau la dispoziție, de asemenea vă punem la dispoziție o gamă variată de dispozitive și de accesorii CPAP utile pentru tratarea apneei în somn.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *