Diagnosticul de apnee în somn este întotdeauna însoțit de recomandări privind schimbarea stilului de viață, tratamentul cu ajutorul ventilației cu presiune pozitivă continuă la nivelul căilor respiratorii (CPAP) sau tratamentul chirurgical, în funcție de severitatea apneei. 

            Schimbările stilului de viață sunt recomandate persoanelor care suferă de obezitate, mai exact o scădere ponderală cu 10-15% din greutatea corporală, celor care fumează, care consumă alcool și celor care iau somnifere seara. Acești factori produc o relaxare excesivă a musculaturii din pereții căilor aeriene.

            Cea mai eficientă metodă terapeutică este ventilația cu presiune pozitivă continuă (CPAP- Continuous Positive Airways Pressure), care este indicată în tratamentul formelor moderate și severe ale apneei în somn. Din păcate, 15% dintre persoanele diagnosticate cu apnee în somn refuză acest tratament, iar 20% îl abandonează. Însă, odată acceptat, tratamentul este eficient 100%.  CPAP  este recomandat minimum 4 ore pe noapte.

În caz de CPAP, se folosește un dispozitiv de ventilație care furnizează un flux de aer continuu cu presiune fixă, pe timpul nopții. Dispozitivul CPAP este compus din două elemente: masca și aparatul cu presiune continuă.

Prin intermediul măștii nazale sau oronazale, ce se aplică etanș la nivelul feței, este împiedicată închiderea căilor aeriene superioare în timpul somnului.

În funcție de morfologie și de obiceiurile respiratorii, există mai multe tipuri de măști:

Mască CPAP Nazală
Mască CPAP Oronazală
Mască CPAP Pillow
Alte tipuri de măşti

Tipuri de CPAP

Dispozitivele CPAP sunt şi ele de mai multe tipuri. Astfel, avem:

CPAP: aparatul furmizează o presiunea constantă, stabilită de medicul somnolog. Aparatele mini-CPAP sunt portabile și pot fi închiriate.
APAP (autoCPAP): aparatul furnizează o presiune variabilă în funcție de calitatea somnului.
BIPAP: aparatul furnizează două niveluri de presiune, o presiune mai mare în inspir și o presiune mai mică în expir.

Anumite tipuri de aparatură pentru CPAP au umidificatoare integrate, pentru a preveni uscăciunea nazală sau iritația gâtului. Umificatoarele pot fi achiziționate și separat.

Aparat CPAP, Producator Philips Respironics
Aparat APAP, Producator ResMed
Aparat BiPAP, Producator Drive DeVilbiss

Nu ştiţi ce tip de aparat a recomandat medicul? Vorbiţi cu un specialist CPAP24

Când apelăm la chirurgie?

Dacă tratamentul cu presiune pozitivă (CPAP), cu toate variantele acestuia (CPAP, APAP, BiPAP), nu are rezultate pe termen lung, este recomandat tratamentul chirugical. La adulți, cea mai întâlnită intervenție este uvulo-palato-faringoplastia.

La copiii cu apnee în somn însă, rezecția amigdalelor și a vegetațiilor adenoide reprezintă prima opțiune terapeutică. Doar după aceasta, medicii recomandă CPAP.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *