Dormim un sfert din viață. Orice perturbare minimă a ciclurilor noastre de somn poate avea repercusiuni asupra stării de sănătate.

Una dintre afecțiunile ce influenţează calitatea somnului este apneea în somn (oprirea respirației în mod repetat în timpul somnului). Sindromul de apnee în somn (SAS) este asociat cu riscuri crescute de boli cardiovasculare: hipertensiune, insuficienţă cardiacă, infarct şi chiar deces, din cauza blocării complete a căilor respiratorii în timpul somnului.

La nivel mondial, frecvența apneei în somn este similară astmului sau diabetului de tip 2, dar mai puțin diagnosticată. De aceea, este esențial să cunoaștem semnele:

Simptomele SAS pe timpul zilei:

Simptome SAS pe timpul nopții:

  • sforăit puternic, zgomotos;
  • întreruperea respirației ajunge motiv de îngrijorare pentru partener;
  • somn agitat, neodihnitor;
  • micțiuni frecvente în cursul nopții;
  • transpirații nocturne.

Apneea în somn: diagnostic

     Semnele de mai sus sunt principalele motive pentru care persoanele cu apnee se prezintă la medic. Sindromul de apnee în somn este diagnosticat după cinci episoade de oprire a respirației pe parcursul unei ore de somn.

Diagnosticul de apnee în somn se pune (Aţi fost diagnosticat recent cu SAS? Click AICI pentru mai multe informaţii) în urma istoricului medical al persoanei în cauză și după monitorizarea somnului acesteia.

     Într-o primă etapă, se măsoară parametrii importanţi, cum sunt sforăitul, saturaţia de oxigen, ritmul cardiac, care pot fi înregistraţi chiar la domiciliu, folosind un aparat portabil denumit Poligraf sau Polisomnograf. 

Cine suferă mai des de apnee?

     Apneea este o tulburare respiratorie care afectează între 5 și 10% din populația globului. Persoanele de peste 40 de ani sunt în general cele care suferă cel mai des de apnee în somn. Și tinerii, dar și copiii pot suferi de apnee. În general, bărbații sunt mai afectați decât femeile, numărul persoanelor de sex masculin care suferă de apnee este dublu comparativ cu cele de sex feminin înainte de 60 de ani. După această vârstă, frecvența este similară pentru ambele sexe. Deși bărbaţii sunt de două ori mai predispuşi la apnee în somn decât femeile, aproximativ 90% dintre femeile care suferă de apnee în somn rămân nediagnosticate deoarece au alte simptome. Care sunt simptomele apneei la femei, descoperiți în acest articol.

     În cazul gravidelor care sforăie, se trezesc cu senzația de gură uscată, au dureri de cap matinale sau arsuri , este necesar consultul medical, deoarece sindromul de apnee în somn are efecte negative asupra dezvoltării făt. Detalii AICI. Există și o serie de factori care pot agrava fenomenul de apnee, cum sunt obezitatea, consumul de alcool, administrarea unor medicamente (anxiolitice, somnifere).

Apneea în somn: forme

Apneea are trei forme: apneea obstructivă, apneea în somn central și apneea mixtă.

1. Apneea obstructivă în somn (OSA – Obstructive Sleep Apnea) este cauzată de blocarea totală sau parțială a căilor respiratorii în timpul somnului. Este cea mai comună formă de apnee. Nouă persoane din zece care suferă de apnee au apnee obstructivă. La copii, sindromul de apnee obstructivă are două cauze majore: hipertrofie de amigdale și vegetațiile adenoide (polipii).
Apneea obstructivă în somn (OSA) este clasificată în trei grupe, în funcție de numărul mediu de întreruperi ale respiraţiei pe oră. Apneea obstructivă în somn poate fi:

• ușoară, între 5 și 15 de întreruperi ale respirației pe ora;
• moderată, între 15 și 30 de întreruperi;
• severă, mai mult de 30 de întreruperi.

2. Apneea centrală (CSA – Central sleep apnea), caz în care creierul nu mai transmite semnale corespunzătoare muşchilor implicaţi în respiraţie. Căile respiratorii nu sunt blocate ca în cazul apneei obstructive.
3. Apneea mixtă sau apneea complexă este o combinație între celelalte două tipuri de apnee de mai sus. Despre tratamentul celor 3 tipuri, puteți citi AICI.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *