Fișa medicală pentru obținerea sau reînnoirea permisului auto va avea valabilitate timp de un an din momentul emiterii iar în acest moment fişa medicală are o valabilitate de 6 luni.

Un nou model al fişei medicale va fi disponibil şi va include un examen la medicul specialist pneumolog pentru a identifica dacă viitorii şoferi sunt sau nu suspecţi de Sindromul de Apnee în Somn.

Reamintim că şoferii care sunt suspecţi de a avea apnee în somn sunt obligaţi să obţină avizul medical pentru a obţine sau a reînnoi permisul auto încă din 2015.

Rubrica de pneumologie devine obligatorie pentru şoferii care doresc permis pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1,  D1E.

Astfel, toți șoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testați pentru apnee în somn, în acest moment doar cei suspectați de Sindromul de Apnee în Somn, indiferent de categorie, trebuie să meargă la medic pentru a obține avizul medical.

Pentru cei care există suspiciuni de apnee în somn obstructivă moderată sau apnee în somn severă, există obligativitatea de a  merge la o consultație medicală, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere pentru a obține un aviz autorizat. Aceste persoane pot obține permisul de conducere numai dacă pot face dovada că își ţin afecțiunea sub control, că urmează un tratament potrivit și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește starea de somnolența, lucru confirmat doar de avizul medical autorizat. Precizăm că, aceste persoane sunt obligate să meargă  periodic la vizite medicale.

Aşadar în legislație apar astfel de restricții deoarece există un numărul mare de accidente auto care au drept cauză Sindromul de Apnee în Somn. Apneea reprezintă oprire temporară a respirației în timpul somnului, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolență sau oboseală excesivă în timpul zilei.

Toate aceste modificări fac parte dintr un proiect de ordin care se află în dezbatere publică. Aplicarea lui va fi posibilă doar dacă va fi aprobat de Ministerul Sănătăţii şi ulterior publicat în monitorul oficial.

Aveţi nevoie de mai multe detalii privind diagnosticarea şi urmarea unui tratament pentru sindromul de Apnee în Somn? Contactează-ne chiar acum! Echipa noastră vă stă la dispoziţie prin e-mail (info@cpap24.ro), telefon (0755024024) sau chat (www.cpap24.ro) unde vom răspunde cu drag solicitărilor dumneavoastră.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *