Întreţinerea măştii este o parte importantă a terapiei CPAP. Acestea implică curățarea și înlocuirea regulată a echipamentelor. Acest lucru este vital din două motive principale:

• Asigurarea unei bune igiene

• Funcționarea în mod optim a măştii, astfel încât să beneficiați la maximum de terapia CPAP.

Indiferent cât de bine vă îngrijiţi masca, cu timpul, aceasta va prezenta semne de uzură. Există anumite aspecte care indică faptul că este timpul să vă înlocuiti masca.

Semnele de uzură a măștii CPAP includ:

 

• Dacă auziți sau simţiţi că masca are scăpări de aer în timp ce dispozitivul funcționează;

• Dacă masca vă lasă semne pe faţă;

• Dacă vă răneşte;

• Dacă vă crează disconfort.

Acestea sunt semne date de un silicon uzat/ mască veche. Orice sunet necorespunzător este, de obicei, un indiciu că masca dvs. nu mai funcţionează la parametri optimi, şi trebuie să vă gândiţi la înlocuirea acesteia.

De ce să cumperi de la CPAP24

100% pret protejat​

Transport gratuit

Plata in rate fixe fara dobanda

Distribuitor autorizat

Scurgerile de aer

• Scurgerile de aer sunt, din nefericire, o problemă care poate apărea și poate provoca probleme pentru pacienții cu apnee în somn. Principalele probleme date de o mască care prezintă scurgeri de aer sunt:

• Aerul care iese din mască poate provoca zgomot, acesta putând perturba somnul partenerului;

• Aerul care se scurge pe lângă mască poate irita ochii, făcându-i să devină umflați și uscați;

• Excesul de scurgeri de aer poate compromite respectarea terapiei CPAP deoarece pierdeți presiunea care ar trebui vă menţină căile respiratorii deschise. Acest lucru poate provoca sforăit pe timp de noapte și oboseală crescută în timpul zilei.

Cauzele scurgerilor de aer

O scurgere de aer poate fi cauzată de o mască aleasă incorect sau datorită faptului că masca este reglată incorect (prea slab, prea strâns). Atunci când schimbați poziția de dormit în timpul nopții, aceasta poate duce la schimbarea poziţiei măștii și la o scurgere de aer.

Dacă nu curățați suficient de bine siliconul măştii, acesta poate acumula uleiuri faciale, determinând mişcarea măştii de pe fața când crește presiunea. Vârsta măștii poate, de asemenea, să afecteze siliconul, timpul afectând elasticitatea siliconului.

Pierderile excesive de aer datorate de o etanşare proastă a siliconului este de multe ori primul indiciu că trebuie să înlocuiţi masca.

Importanța curățării măştilor CPAP

Spălarea corectă a măștii CPAP este esențială. Amintiți-vă că respirați un aer care circulă prin mască. Aerul este filtrat și umidificat, dar trebuie să păstrați cât mai curată şi masca.

Atunci când o mască nu este curățată cu atenție, aceasta vă poate afecta sănătatea prin apariţia următoarelor probleme:

  • Expunerea la bacterii;
  • Miros neplăcut;
  • Mineralizarea în cadrul echipamentului;
  • Un risc potențial de infecții;
  • Distrugerea echipamentului prematur.

Rețineți că, dacă nu vă curățați corect masca, puteți scurta durata de viață siliconului măştii

Pentru a obține o durată de viață cât mai îndelungată a măştii CPAP:

• Asigurați-vă că vă spălați fața în fiecare seară înainte de a vă pune masca;

• Evitați să folosiți creme de față chiar înainte de culcare;

• Ștergeți siliconul măştii cu Şerveţele umede pentru masca CPAP în fiecare dimineață pentru a elimina uleiurile faciale;

• Nu uitaţi de curățarea săptămânală a măştii CPAP;

• Când vă curățați masca, nu utilizați înălbitori, clor, produse pe bază de ulei sau oţet. Recomandare: nu țineți componentele CPAP la razele directe ale soarelui, acestea putând deteriora componentele CPAP.

Înlocuirea măștii CPAP

Echipamentele noi vă vor ajuta să vă mențineți sănătatea și vă vor oferi o terapie la parametrii optimi. Deci, cât de des trebuie să înlocuiți masca? Se recomandă să vă înlocuiți masca CPAP la fiecare șase luni (siliconul şi hamul măştii). De-a lungul timpului, murdăria și uleiurile de pe piele pot schimba textura siliconului, făcând-o astfel încât să nu mai aibă o etanșare strânsă cu fața. Acest lucru creează scurgeri de aer care pot afecta eficiența terapiei CPAP.

Se recomandă să vă înlocuiți furtunul CPAP o dată la şase luni, ca și în cazul măştii. Un furtun CPAP poate dezvolta fisuri, care pot duce la scurgeri de aer. Astfel, nu veți mai beneficia de un tratament adecvat, pentru tratarea apneei în somn, dacă aerul scapă. În plus, furtunul poate conține bacterii, în special dacă există condens în interior.

Semne că este timpul să vă înlocuiți masca CPAP

Dacă constataţi că sigiliul este deteriorat, iar acest lucru cauzează scurgeri de aer, este timpul să vă înlocuiți masca. De-a lungul timpului, uleiurile faciale distrug capacitatea de etanșare a siliconului, chiar dacă aveți o bună igienă. Strângerea excesivă a hamului poate cauza puncte de presiune și disconfort;

Dacă masca nu se potrivește în mod corespunzător cu trăsăturile dvs. faciale, acest lucru ar putea fi un semn că este timpul să o înlocuiţi;

Curățarea necorespunzătoare a măștii poate provoca îmbătrânirea prematură a măştii. Vezi Curățarea măștii CPAP;

Dacă masca ta prezintă semne de deteriorare sau îmbătrânire, siliconul ori componentele se rup, siliconul își pierde forma şi cauzează scurgeri de aer, este timpul pentru o înlocuire.

Achiziționați masca de la CPAP24

La CPAP24, veţi găsi un portofoliu vast de măști CPAP, dispozitive si consumabile compatibile cu toate tipurile de dispozitive CPAP, APAP şi BiPAP. Vă invităm să vizualizaţi produsele noastre şi să faceţi cea mai bună alegere pentru dumneavoastră


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *