Pe măsură ce sarcina evoluează apar probleme cu somnul? Te trezeşti obosită? Sarcina poate provoca apnee în somn? Cum poate apneea în somn să vă afecteze fătul? Folosirea unui aparat CPAP în timpul sarcinii este sigură? Găsiţi răspuns la aceste întrebări şi nu numai în acest articol.

Este bine cunoscut faptul că somnul reprezintă o adevărată provocare în timpul sarcinii datorită modificărilor hormonale din primul trimestru, a greutăţii în plus sau datorită mişcărilor fătului din al treilea trimestru. Apneea în somn şi sarcina sunt două lucruri ce par să nu aibe nici o legătură între ele, la prima vedere. Dar să nu uităm că în corpul unei femei apar multe schimbări în timpul sarcinii ce afectează modul de mişcare, felul de a dormi. Tulburările de somn cauzate de apnee pot fi vinovate de problemele de somn prenatale şi pot pune în pericol sarcina.

Sarcina poate provoca apnee în somn?

Apneea în somn este o tulburare a somnului caracterizată prin acele întreruperi ale respirației care duc la trezirea nocturnă pe parcursul nopții. În timpul sarcinii apneea în somn este adesea legată de creşterea în greutate, diabetul gestaţional şi de producţia excesivă de mucus ce blochează căile respiratorii din timpul nopţii. Sarcina în sine nu este o cauză directă a apariţiei apneei în somn dar datorită modificărilor ce apar se creează o atmosferă favorabilă acestui simptom. Ce modificări apar? În primul rând se produc cantităţi mai mari de estrogen şi progesteron (determinând o mai mare retenţie a fluidului în organism), corpul creează cu 50% mai mult sânge decât în mod normal, tonusul muscular se schimbă (determinând relaxarea căilor respiratorii) şi cumulate cu toate schimbările produse pe durata sarcinii duc la formarea  unui mediu favorabil pentru apariţia apneei în somn.

Care sunt simptomele de apnee în somn în timpul sarcinii?

Câteva dintre simptome sunt:

  • Sforăitul;
  • Trezitul cu gura uscată;
  • Dureri de cap matinale;
  • Arsuri;
  • Frecvente vizite la baie pe parcursul nopţii (un simptom tipic pentru sarcină, mai ales pe măsură ce sarcina progresează)

Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome vă recomandăm să consultaţi un medic somnolog pentru a obţine un diagnostic corect.

Conform studiilor efectuate până în prezent, se presupune că există şi o serie de efecte nocive ce cauzează anomalii fetale:

  • Nou născuţi cu greutate mică la naştere şi cu scor Apgar sub 7;
  • Disfuncţii cognitive;
  • Epilepsie;
  • Microencefalopatii;
  • Hemoragii cerebrale.

Din fericire, complicaţiile pot fi evitate tratând apneea de somn prin folosirea unui dispozitiv CPAP.

Cum să tratați apneea în somn în timpul sarcinii?

Cel mai probabil, medicul somnolog vă va recomanda terapia CPAP, un tratament confortabil şi eficient pentru toată lumea cu apnee în somn, dar mai ales pentru femeile însărcinate. Somnul este o parte importantă a menținerii unei sarcini sănătoase.

 

Este folosirea unui dispozitiv CPAP sigură?

Utilizarea unui dispozitiv CPAP este foarte sigură, mai ales dacă aveţi grijă să schimbaţi periodic filtrele şi să menţineţi masca CPAP curată. Beneficiile reale ale utilizării terapiei în timpul sarcinii sunt  acelea de a vă asigura rapid o respiraţie normală, un somn mai odihnitor, confort şi o siguranţa absolută a fătului.

Somnul este o parte importantă a menținerii unei sarcini sănătoase. Dacă sunteți însărcinată și ați fost recent diagnosticată cu apnee în somn, permiteți-ne să vă ajutăm să găsiți opțiunea perfectă de tratament. Echipa noastră vă stă la dispoziţie prin e-mail (info@cpap24.ro), telefon (0755024024) sau chat (www.cpap24.ro) unde vom răspunde cu drag solicitărilor dumneavoastră.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *