De câte ori ți-au spus părinții tăi când erai copil să te culci ca să creşti mare? Încă mai puteți auzi – „Nu vei crește decât dacă dormi cel puțin 8 ore în fiecare noapte!”

Cei mai mulți dintre noi am acordat puțină atenție pledoariilor părinților noștri când eram mici, iar lipsa de somn nu era o preocupare reală pentru un copil. Acum, la 30, 40 de ani sau mai mult, cu siguranță înțelegem ideea că somnul este important.

Cum afectează apneea creierul?
Lipsa somnului afectează în mod direct capacitatea creierului de a procesa informații și de a rămâne atent. Studiile arată că somnul de doar 4 ore pe noapte creează același nivel de insuficiență cognitivă similar cu un conținut de alcool în sânge de 0,10.

Cum afectează apneea hipofiza, hipotalamusul și glandele suprarenale?
Somnul reglementează producerea și transportul diferiților hormoni din organism. În condiții normale, nivelul hormonului de creștere prezintă o evoluţie în timpul nopții – ajutând la regenerarea celulară, recuperarea musculară și dezvoltarea generală. Vezi, părinții tăi aveau dreptate!

Cum afectează apneea sinusurile?

Persoanele care suferă de Sindromul de Apnee în Somn, datorită blocarii cailor respiratorii sau a altor probleme legate de sinusuri, sfârșesc adesea prin a respira pe gură. Acest lucru poate provoca uscăciunea gurii, ceea ce duce la respirație urât mirositoare, parodontita (boala gingiilor) și alte probleme de sănătate orală. Când nu dormi suficient, sinusurile tale sunt direct afectate, iar corpul își pierde o parte din celulele sistemului imunitar.

Cum afectează apneea inima?

Sindromul de Apnee în Somn  s-a dovedit a fi destul de periculos pentru sănătatea inimii, chiar şi cei care nu dorm suficient în fiecare noapte își pot deteriora sănătatea inimii. Sindromul de Apnee în Somn a fost corelat cu sănătatea cardiovasculară scăzută, insuficiența insulinei și probleme hormonale care pot conduce la creșterea în greutate – şi, în cele din urmă, la tensionarea inimii.

Cum afectează apneea pancreasul?
Studiile au arătat o corelație între cei care suferă de apnee în somn și persoanele cu risc crescut de apariție a diabetului de tip 2. Interesant este ca, persoanele care nu au un program de lucru obişnuit (cum ar fi schimburi de noapte) pot prezenta un risc mai mare pentru diabetul de tip 2 – ceea ce indică faptul că orele de somn insuficiente pot provoca probleme de sănătate.

Cum afectează apneea pielea?
Ai auzit vreodată de termenul „somn de frumuseţe”? Nu este un mit! Lipsa de somn poate provoca rapid o îmbătrânire a pielii. Obținerea unui somn suficient face ca oamenii să arate și să se simtă odihniţi și mai tineri.

Cum afectează apneea picioarele?
Nici un atlet de înaltă performanță nu va sta până noaptea târziu înainte de o cursă importantă sau eveniment sportiv – și, orice antrenor bun îi va spune că somnul este unul dintre secretele cheie pentru a odihni și reconstrui mușchii picioarelor. Un somn bun, de asemenea, sporește capacitatea creierului şi implicit a reflexelor.

Sindromul de Apnee în Somn netratat nu doar te face să te simți obosit, de fapt, acesta interferează cu cele mai importante funcții ale corpului și vă poate ataca sănătatea și longevitatea. Dacă bănuiți că dumneavoastră sau partenerul suferiți de apnee în somn, discutați cu medicul dumneavoastră de familie pentru o trimitere catre medicul specialist.

Pentru mai multe informații despre Apnee și dispozitive CPAP (aparate concepute pentru a trata apneea), contactați astăzi experții de la CPAP24.RO


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *